HAGEHISTORISK MARKED 2. OG 3. SEPT

Velkommen til hagehistorisk marked på Sveinhaug gård! 30 utstillere og en rekke foredragsholdere setter historiske hager og hager som kulturminne på agendaen. Bli med på demonstrasjoner og møt spesialister som kan gi deg svar på spørsmål om gamle hager. 

Hagehistorisk marked på Sveinhaug gård i Ringsaker har etablert seg som den store møteplassen for alle som på en eller annen måte har glede av historiske hager.

For niende år på rad åpnes tun, uthus og hage på Sveinhaug gård, med rundt tretti utstillere og en rekke foredragsholdere, som alle bidrar til å høyne interessen og forståelsen for historiske hager, og for hager som et kulturminne. Her kan du oppdatere deg på hva som finnes på markedet av varer og tjenester vi trenger i gamle hager, du får kunnskap om gamle hager generelt, og du får historien til noen vakre, restaurerte anlegg spesielt. Bli med på demonstrasjoner, og møt spesialister som kan gi deg svar på spørsmål om akkurat din gamle hage. 

Inngang kr 100,- for voksne, gratis for barn.
Billetten gjelder begge dager, og inkluderer alle foredrag og demonstrasjoner.
Gratis parkering.

SPØRSMÅL?
ingeborg@sveinhauggard.no
tel: 62 36 44 21 mob: 909 38 045

 

PROGRAM

Lørdag, åpent fra kl. 11.00-16.00. 

Kl. 12-16: Omvisning i utstillingen KLEPPANSOMMER, – hele dagen.
I galleriet vises  arbeider av tre søsken: Ingun Kleppan, smykker; Geir Kleppan, malerier og Svein-Tore Kleppan, skulptur. Svein Tore er tilstede hele dagen, viser rundt og forteller om sine egne og søsknenes arbeider, i samtale med kuratorene Ansgar Ole Olsen og Ådne Løvstad. 

Fra kl 12.00: Gamletrehus.no koker komp!
Ved gamletrehus’ markedsbod, – hele dagen.
 Komposisjonsmaling er den tradisjonelle malingstypen for uthus, småhus, husmannsplasser og torp. Gamletrehus.no driver bygningsvernbutikk i Hamar, og formidler «praktisk bygningsvern for folk flest», som de sier. Du finner dem på markedsplassen, der de også selger bygningsvernartikler og gir gode restaureringsråd. 

Kl 12.00: Hildur Hauksdóttir; «Myter , mat og medisin i middelalderhager».
I foredragsrommet
. Hildur er ansvarlig for urtehagen på Domkirkeodden og ekspert på urter og bruk av urter i middelalderen. Hun studerer også for tiden for å bli fagtekniker i historiske grøntanlegg ved Norges grønne fagskole, – Vea. Du finner henne også på markedsplassen hele helgen, omgitt av Domkirkeoddens urter, og med smakelig urtedrikk i gryta. 

Fra kl. 13.00 og utover dagen: Godværsjazz i Godværskafeen
Avslappet taffelmusikk besørges av Carl Anders B. Sørheim på gitar og Alf Kippersund på trommer. 

Kl 13.00: Jan Høvo; «Tråkke i andres bed. – Eller learning by doing». 
I foredragsrommet. Jan Høvo forteller om sine erfaringer med store stauderabatter, velfriserte engelske plener og inntrykk fra noen historiske hagerom, etter et opphold som gjestegartner i berømte Wisley gardens i England. Jan er en av våre mest erfarne  gartnere i historiske anlegg. Han studerer også for tiden for å bli fagtekniker i historiske grøntanlegg ved Norges grønne fagskole – Vea. Lørdag finner du ham på markedsplassen sammen med gartnere og faglærere fra Vea, der de selger historiske stauder og svarer på gartnerfaglige spørsmål. 

Kl. 14.00: Helen Fredholm; Roser i en Cottage garden.
I foredragsrommet.
 Høye, fargerike, duftende roser spiller viktige roller i en Cottage garden.  Landets fremste Cottage garden-ekspert fra vakre Fredholm Hageopplevelser i Totenvika, forteller oss her at det ikke er så vanskelig som vi tror å  dyrke de vakreste og mest omfangsrike roser dersom du spiller på lag med naturen. Helen finner du også på markedsplassen med sin nye rosebok, blant roser, stauder, kurvmøbler,  vakre engelske blondegardiner og annet håndarbeid, – passende for en cottage-idyll. 

kl. 14.30: Cathrine Matsen; Demonstrasjon av Jorakompost.
I foredragsrommet. 
Den beste jorda lager du selv, og Cathrine viser hvordan du bruker Jorakompostbeholderen;  et superenkelt system for kompostering. Du finner Cathrine i markedsboden sin hele helgen, der teamet demonstrerer beholderen og selger verktøy og utstyr for den kresne gartneren.

 Kl.15.00: Else «Sprossa» Rønnevig om sitt liv som kulturminneverner. I foredragsrommet.  Kulturminnevernets Grande Dame, og nå lykkelig eier av husmannsplassen Hesthagen i Ringsaker, forteller om sitt liv med kulturminner, og om planene for sitt siste prosjekt, Hesthagen. Du finner henne også på markedslassen hele helgen med sine egne bøker og produkter, og med all sin kunnskap og formidlingsglede. 

 

Søndag, åpent fra kl. 12.00-16.00. 

Fra kl. 12 .00 -16.00: Omvisning i utstillingen KLEPPANSOMMER.
I galleriet vises  arbeider av tre søsken: Ingun Kleppan, smykker; Geir Kleppan malerier og Svein-Tore Kleppan, skulptur. Svein-Tore er tilstede hele dagen og forteller om sine egne og søsknenes arbeider, i samtale med kuratorene Ansgar Ole Olsen og Ådne Løvstad. 

Fra kl 12.00: Gamletrehus.no koker komp!
Ved gamletrehus’ markedsbod, – hele dagen.
 Komposisjonsmaling er den tradisjonelle malingstypen for uthus, småhus, husmannsplasser og torp. Gamletrehus.no driver bygningsvernbutikk i Hamar, og formidler «praktisk bygningsvern for folk flest», som de sier. Du finner dem på markedsplassen, der de også selger bygningsvernartikler og gir gode restaureringsråd. 

kl.12. 00: Heidi Hemstad: Om Ousdal gård og kornets betydning.
I foredragsrommet. Heidi driver Ousdal gård på Nes, der de har spesialisert seg på korn generelt og spelt spesielt. Hun har etablert selskapet Norsk Spelt, som videreforedler og selger korn direkte til bakere som verdsetter gode råvarer. Heidi forteller om kornets og Ousdals sammenvevde historie. Du finner også Heidi på markedsplassen med spelt og speltmjøl fra Ousdal gård. 

Fra kl. 13.00 og utover dagen: Godværsjazz i Godværskafeen
Avslappet taffelmusikk besørges av Carl Anders B. Sørheim på gitar og Alf Kippersund på trommer. 

Kl. 13.00: Tori Haugli: Oppbyggingsbeskjæring av lindehekk.
Møt opp ved inngangen til Godværskafeen. Tori er gartner og adjunkt på Norges grønne fagskole – Vea, og deltar også i Norsk håndverksinstitutts prosjekt «Historisk beskjæring av lignoser». Lind tåler kraftig beskjæring og har en mangehundreårig tradisjon som arkitektonisk element i hager. Her demonstrerer Tori tilbakeskjæring og videre oppbygging av hekk. Søndag finner du henne også på markedsplassen sammen med gartnere og faglærere fra Vea, der de selger historiske stauder og svarer på gartnerfaglige spørsmål.

kl. 13.30: Cathrine Matsen; Demonstrasjon av Jorakompost.
I foredragsrommet. 
Den beste jorda lager du selv, og Cathrine viser hvordan du bruker Jorakompostbeholderen;  et superenkelt system for kompostering. Du finner Cathrine i markedsboden sin hele helgen, der teamet demonstrerer beholderen, og selger verktøy og utstyr for den kresne gartneren.

kl. 14.00: Tori Haugli: Spaliering av frukt.
Møt opp ved spalieret nederst i kjøkkenhagen. 
Tori er gartner og adjunkt på Norges grønne fagskole – Vea, og deltar også i Norsk håndverksinstitutts prosjekt «Historisk beskjæring av lignoser». Her viser hun oppbyggingsbeskjæring og binding av de spalierte epletrærne som ble etablert i fjor. Søndag finner du henne også på markedsplassen sammen med gartnere og faglærere fra Vea, der de selger historiske stauder og svarer på gartnerfaglige spørsmål.

kl 15.00:  Knut Auke, Heslebergs gartneri.  Historiske roser.
I foredragsrommet. 
Ved dette innholdsrike, familiedrevne gartneriet i Asker er de roseeksperter med 40 års erfaring og mer enn 900 sorter!   Knut deler av sin store kunnskap, og rekker du ikke å stille spørsmål her, står hele familien ved sin velfylte markedsbod av roser, løk, stauder og ekspertise.

Design: M8Design - Utvikling: Scootr